Toskana

3 dni

Pesniško lepa pokrajina, umetnost na najvišjem nivoju in seveda njihova cicina contadina (“kmečka kuhinja”). Toskana vas ne bo nikoli razočarala.

1. Dan:
Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah in vožnja do Italije, mimo Benetk, Padove in Bologne, preko Apeninov do toskanske prestolnice Firenc, kjer bomo preživeli prvi dan. Rojstno mesto renesanse kar poka po šivih od številnih vrhunskih umetnin, imenitnih stavb in intelektualne dediščine. Oglede bomo začeli na Piazzale Michelangelo, od koder se odpira odličen razgled na mesto. Sledi sprehod po starem delu mesta, kjer bomo videli cerkev sv. Križa, trg Della Signoria, Pallazzo Vecchio, ložo Dei Lanzi, cerkev Orsanmichele, Stolnični trg z veličatno stolnico Santa Maria del Fiore, Giottovim zvonikom in krstilnico. Pri Dantejevi hiši se bomo spomnili enega največjih sinov Firenc, mimo znamenitih medičejskih uradov, preko najstarejšega mostu Vecchio na drugi breg reke Arno pa se bomo odpravili do ogromne palače Pitti, ki je danes splet več galerij in je eden izmed vhodov v idilični park Boboli. Zvečer sledi namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. Dan:
Po zajtrku se bomo odpravili na izlet in raziskovanje renesančnega mesta Pise, ki slovi po čudovitem trgu čudes in znanem poševnem stolpu. Ogledali si bomo del mesta, kjer stojita znamenita stolnica, krstilnica in poševni stolp, nato pa se bomo odpeljali do enega najlepših toskanskih mestec-Lucce, še iz časa Rimljanov, z zelo lepo ohranjenim mestnim jedrom, ki se je ohranilo zaradi mogočnega obzidja, ki obdaja mesto. V Lucci je bil rojen tudi operni mojster G. Puccini, zato bomo poleg cerkve sv. Mihaela, vojvodske palače (Palazzo Ducale), kjer je vladala Elisa Bonaparte, stolnice sv. Martina in ostankov rimskega amfiteatra, videli tudi njegovo rojstno hišo, se spoznali z njegovimi deli in dosežki. Po ogledu bo tudi nekaj prostega časa za kosilo in odlično italijansko kavo v eni izmed prijetnih kavarn, nato pa se bomo odpeljali do hotela, kjer se bomo osvežili, uredili in odpravili na koncert v povsem nov kulturni kompleks in novo opero v center Firenc, v primeru, da koncerta ne želite obiskati imate v tem času prosto za večerno raziskovanje Firenc. Po koncertu bo čas za druženje, kozarček dobrega toskanskega vina, nato pa povratek v hotel in nočitev. (Večerja predvidena v hotelu pred koncertom oz. v restavraciji po koncertu, odvisno od časa koncerta.)

3. Dan:
Zadnji dan se bomo po zajtrku in odjavi iz hotela podali v srce Toskane do Siene, mesta z nedotaknjeno srednjeveško podobo, kjer se bohotijo številne gotske stavbe. Ogledali si bomo osrednji trg, ki je že stoletja prizorišče znamenite konjske dirke Palio, mestno hišo s stolpom, stolnico s krstilnico in ostalo, kar spadajo skupaj s starim mestnim jedrom pod zaščito UNESCO. Uživali bomo v sprehodu po tem starodavnem, živahnem mestu.
Sledi še ogled čudovitega toskanskega mesteca San Gimignana, ki vam bo za konec pričaral najbolj pristno in nepozabno vzdušje prave Toskane. Zaradi množice srednjeveških stolpov dobil panoramski pogled in naziv ‘srednjeveškega Manhattna’. Sledi sprehod po labirintu ozkih uličic mimo številnih stolpov, stolnice, pestrega nabora ličnih trgovinic in prodajaln, kjer najdemo najrazličnejše toskanske proizvode. Toskana je zelo znano vinorodno območje, zato si bomo v ambientu valovite gričevnate vinorodne pokrajine v okolici San Gimignana privoščili pokušino »božanskega nektarja«. Čas bo tudi za kosilo in oddih ob odlični italijanski kavi, v popoldanskih urah pa bo sledila vožnja proti Sloveniji in povratek na odhodno mesto v poznih večernih urah.
* Zaradi posameznih ogledov in koncertov, ki so vezani na datum in čas, ki se spreminja glede na termin potovanja, si pridržujemo pravico do zamenjave vrstnega reda ogledov in prilagoditve programa.