Budimpešta

2 dni

Mesto kjer bo vsak našel nekaj zase. Ponuja nam vse od dramatične zgodovine in slikovite arhitekture do zdravilne termale vode in živahnega nočnega življenja.

1. Dan:
Odpravili se bomo v mogočno Budimpešto in se najprej podali v srce nekdanje Pešte – mesta na levem bregu Donave. Sprehodili se bomo po slavni Vaci utci od Worosmartyevega trga vse do glavne budimpeštanske pokrite tržnice. Predel okoli Vaci utce je najživahnejši predel mesta s trgovinami, kavarnami in restavracijami, zato bo tu tudi čas za kosilo in nekaj prostega časa.Po ogledih sledi vožnja po znameniti Andrassy ut mimo opere, Lisztove glasbene akademije, številnih muzejev do Trga junakov, ki ga obdajata stavbi Muzeja lepih umetnosti in Budimpeštanske umetnostne galerije. Prostran trg, na katerem je predstavljena madžarska zgodovina, leži ob robu Mestnega parka. Sprehodili se bomo do gradu Vajdahunyad, mimo slavnega živalskega vrta, kjer so živali izjemno plodne zaradi termalnih izvirov vode v parku ter kopališča Szecheny Fürdő – najstarejših toplic v mestu.
Sledi vožnja do hotela, nastanitev in nekaj časa za sprostitev ter pripravo na večerni obisk koncerta ali pa doživetje tradicionalne madžarske večerje v Čardi ob živi ciganski glasbi.

2. Dan:
Po zajtrku se bomo odpravili na raziskovanje Bude – povzpeli se bomo na Grajski grič z mogočnim gradom, se sprehodili mimo predsedniške palače do Matjaževe cerkve, ki jo obdaja Ribiška utrdba, ki je spomin na prihod prvih madžarskih plemen na to ozemlje. Nato se bomo po stopnicah spustili do vznožja Budima, najstarejšega dela Budimpešte, in se sprehodili čez znameniti Verižni most – Lanchid do Rooseveltovega trga. Sledil bo čas za vožnjo z ladjico, oddih in kosilo. Kosilo priporočamo v sklopu izleta z ladjico po Donavi, kjer se čudovito vidi slavni parlament in ostala mogočna Budimpeštanska arhitektura. Po pristanku pa se bomo odpeljali še do modernega kulturnega kompleksa Palače umetnosti. Fantastična arhitektura muzeja, ki je bil odprt leta 2005, ponuja vrsto razstavnih prostorov, kjer se ustvarja sodobna kultura – od najmodernejših koncertnih dvoran, umetniških razstav, pa do interaktivnega muzeja. V kolikor v Palači umetnosti, v času našega prihoda, ne bo predvidenih posebnih vaj, si bomo lahko ogledali tudi notranjost katere izmed koncertnih dvoran.