Bratislava

3 dni

Čeprav staro mesto, je Bratislava zelo mlada prestolnica. Je pravi mozaik zgodovine in arhitekrutre. Gotsko staro mesto, baročne palače, komunitična naselja in furutistični most. Vse to, v tem majhne simpatičnem mestu.

1. DAN:
Odpeljali se bomo mimo štajerske prestolnice do slovaškega glavnega mesta, Bratislave. Po prihodu v mesto, se bomo spustili do mestnega jedra in si ogledali gotsko katedralo sv. Martina, se po Hviezdoslavovem nabrežju sprehodili mimo Narodnega muzeja in slavne redute – današnje Filharmonije in do stavbe Slovaškega narodnega gledališča. Podali se bomo skozi nekdanje meje mestnega obzidja v središče, se sprehodili po znameniti Rybarski ulici vse do Hlavnih namesti – glavnega trga Bratislave z mestno hišo in si ogledali Michalov stolp. Ustavili se bomo pred Mozartovo palačo, kjer je slavni skladatelj kot otrok blestel na enem izmed svojih prvih koncertov. Videli bomo tudi palačo Keglević, kjer je pogosto gostoval Beethoven in stavbo današnje narodne univerzitetne knjižnice – nekdanji sedež Academie Istropolitane. Po ogledih se bomo odpravili do hotela, kjer bo dovolj časa za kosilo in kratek oddih ter pripravo na večerni obisk glasbenega dogodka (koncert, festival ali opera). Večer bomo strnili ob večerji v znani lokalnih restavraciji.

2. DAN:
Po zajtrku se bomo podali na nadaljnje raziskovanje Bratislave in sicer iz nekoliko drugačne perspektive. Vkrcali se bomo na ladjico, s katero se bomo zapeljali po Donavi in si z mogočne reke ogledali glavne znamenitosti. Pot nas bo vodila vse do znamenitega Devinskega gradu, kjer se bomo izkrcali in si grad tudi ogledali (vstopnina všteta v ceni izleta). Grad, ki je stražil t.i. Donavska vrata, se vzpenja nad sotočjem Morave in Donave, s svojo lokacijo na visoki vzpetini sredi donavske ravnine pa nudi veličasten razgled na nižino. Po povratku v Bratislavo, sledi kosilo. Za zaključek našega rasiskovanja, si bomo ogledali še SNM- Slovaški narodni glasbeni muzej, ter se povzpeli ma veličastni Bratisvalski grad. Sledi povratek v hotel, kejr bomo imeli dovolj časa za kratko osvežitev ter pripravo na tipično slovaško večerjo in lokalno hrano v tradicionalnem slovaškem pubu – Slovak PUB.

3. DAN:
Po zajtrku in odjavi iz hotela odpeljali mimo do Železnega mesta – gradiščanske prestolnice Eisenstadt. Skoraj 300 let pod vladavino Madžarske je temu avstrijskemu kraju pustilo bogat zgodovinski pečat, hkrati pa je izredno pomembno glasbeno-kulturno mesto posvečeno skladatelju Haydnu. Sprehodili se bomo skozi mesto in si ogledali glavne znamenitosti, vsekakor pa ne bomo izpustili stolne cerkve Haydnkirche, kjer je sarkofag s posmrtnimi ostanki skladatelja Haydna, Haydnhaus, kjer je živel 12 let in je sedaj muzej, Haydnkons – konservatorij Josipa Haydna, nato pa si bomo lahko privoščili še odlično kosilo v tipični avstrijski ”ošteriji” z imenom Haydnbräu. Po kosilu, se bomo odpravili proti domu, predviden prihod domov je v večernih urah.